sunnuntaina, huhtikuuta 30, 2006

Vahingon sattuessa

Otin sähköisesti yhteyttä omaan vakuutusyhtiööni Ifiin ja kysyin ovatko ajoneuvovakuutukseni voimassa Venäjällä. Suureksi yllätyksekseni perjantaina posti toi minulle Green Card:in, jolla voin todistaa vakuutusten olemassaolon Euroopassa. Oli Venäjä Eurooppaa tai ei, Green Card ei toimi siellä. Kiitos vakuutusyhtiö, palvelu oli hyvää mutta väärää!

Onneksi lauantain 29.4. Helsingin Sanomat opastaa asiassa sivulla E1. Venäjällä suomalainen liikennevakuutus ei ole voimassa vaan joudun ottamaan venäläisen liikennevakuutuksen ja (suomalaisen) matkavakuutuksen. Edellinen korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja ja jälkimmäinen omia henkilövahinkoja.

Venäjällä on liikenteessa suuri määrä autoja, joissa ei ole liikennevakuutusta. Tällöin korvaukset pitää hakea suoraan turman aiheuttaneelta osapuolelta. Liikennevakuutustenkin korvauskatto on Venäjällä alhainen; henkilövahingoissa noin 7000 euroa (enintään noin 4 700 per pax) ja noin 4700 euroa esinevahingoissa (enintään noin 3500 euroa per pax).

Autovakuutukseni eli kaskon avulla korvauksia kuitenkin saan, jos itse töpeksin. Omavastuu on tosin Ifillä nelinkertainen normaaliin, eli minulla 600 euroa.

Ifistä pitää lisäksi tiedustella ns. vastuuvakuutusta, jolla korvataan toisille aiheutettuja henkilö- ja omaisuusvahinkoja.

Turmatilanteessa pitää paikalle saada miliisi, joka toteaa tapahtunen. Korvauksia on vaikea hakea, jos turmasta ja vahingoista ei ole viranomaisen merkintöjä.

+Pasi